STM32 Nucleo Geliştirme Ortamı

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere STM32 Nucleo için geliştirme ortamından bahsedeceğim. Bir önce ki yazımızda da belirttiğim gibi geliştirme ortamı olarak Eclipse ve IAR kullanacağım. Download linklerini aşağıda bulabilirsiniz sırayla vererek işe koyulalım.  

IAR Arm –> Link

Eclipse –> Link

Yukarıda vermiş olduğum lAR Arm linkinden Update-Site linkini kullanacağız. Eclipse acıldıktan sonra Help->Install New Software kısmına bu linki kopyalayıp IAR ile ilgili olan herşeyi yükleyiniz.

Yükleme işlemi bittikten sonra Eclipse tekrar başyacak ve Eclipse üzerinde IAR projesi oluşturabiliyor hale geliceksiniz.Aynı zamanda eğer IAR ile oluşturduğunuz eski projeleriniz varsa bunlarıda Eclipse üzerinden Import ederek açabileceksiniz.

İlk projemizi oluşturalım ;

New -> Project -> C project dedikten sonra bu pencereye düşüceksiniz.

ProjectName

Proje ismini ve IAR compiler ı seçtikten sonra next butonu ile ilerleyin.

selectDevice

ST -> STML0xx -> Stml053x8 (benim sahip olduğum kart) seçiniz.ve finish ile projenizi oluşturunuz.

Projemiz oluştuktan sonra bize ST nin sitesin bulunan kütüphaneleri (Drivers) başlığı altında olan dosyaları projemize kopyalayınız. Kopyalama işlemi bittikten sonra projenin üzerine gelip sağ tık en altta bulunan properties kısmına tıklayınız. Acılan pencerede C/C++ Build sekmesinin altında Setting sekmesine gelin. Yani aşağıdaki ekrana düşüceksiniz.

ProjectSettings

Bu ekran gördüklerniz bizim eklediğimiz kütüphanelerin workspace içerisinde header ları bulabilmesi için vermiş oldugumuz Path lardir. Bunları tek tek sırayla gösteriniz.

Daha sonra projemizi derlediğimizde Hex dosyası oluşmasını istiyorsak aşağıdaki resimde bulunan sekmeye geliniz

outputConverterForhexfileOlarak seçiniz ve projenizi derlediğinizde hex dosyasıda oluşacaktır.

Debug ve Run adımlarına geçelim.

Sağ tık Debug As içerisin Debug Configuration sekmesine tıklayıp projemiz için debug applicatiom olusturalım. IAR projesini debug edeceiğimiz için IAR C – SPY ı seçmeyi unutmayınız. Altta küçük bir Setting yazısını görüceksiniz oraya tıklayıp seçebilirsiniz.

debug

Resimdeki gibi ayarlarınızı yapabilirsiniz.

Run işlemi içinse External bir run application oluşturmamız gerekiyor. Ana sekme Run Last Tool butonunun yanında ki ok işartine tıklayıp External Tool Configuration sekmesine gelin ve bu sekmeden Program altına yeni bir Run methodu olusturunuz. Aşağıdaki gibi ayarlarınızı yapınız.

stlinkconfig

Bu işlemide sorunsuzca hallederseniz eğer projenizi derledikten sonra bu run methodu ile direk kartınıza hex dosyanızı flashlayabilir hale geliceksiniz.

Console üzerinden cıktınız ;

Ekran Alıntısı

Eğer sizde bu çıktıyı görüyorsanız işlem tamam demektir. 🙂

Yardımcı olması dileğiyle Happy Coding 🙂

3 thoughts on “STM32 Nucleo Geliştirme Ortamı

  1. Bilgisayarımızda IAR yuklu olması gerekiyor galiba bu iş için iar varsa eclipse neden birdaha kuruyoruz ?

Yorum bırakın